Welkom

Welkom op de startpagina van het Instituut Reinier de Graaf vzw

Reinier de Graaf (1641-1673) was een van de pioniers van de kennis van de menselijke fertiliteit. Als arts werkte hij te Delft, waar hij de ontdekking deed van de eiblaasjes, later naar hem de ‘Graafse follikel’ genaamd. Hiervoor werd hij door de Royal Society van Londen overigens geëerd, hoewel hij in een pennenstrijd met zijn vroegere vriend Jan Swammerdam valselijk beschuldigd werd van plagiaat. Als katholieke arts in het protestantse Nederland, misliep hij bovendien de plaats van hoogleraar te Leiden, als mogelijke opvolger van Sylvius De Boë in 1672.

Het Instituut Reinier de Graaf wil in de geest van deze humanist wetenschappelijke informatie los van ideologische, politieke of economische belangen beschikbaar stellen van beleidsmensen en van het grote publiek.

Meer informatie over wie we zijn, wat onze precieze doelstellingen zijn en hoe we werken, vind je bij Wie zijn we.

Opbouw van deze site

Deze site verwijst naar drie disciplines, waarbij telkens relevante wetenschappelijke artikels worden besproken. Met name gaat het om de geneeskunde , psycho-pedagogie en sociologie – met inbegrip van recht en economie – waar ook demografische studies worden besproken.

Vanuit deze disciplines vind je didactische fiches, dossiers en/of artikels.

De dossiers zijn veelal door medewerkers van het Instituut Reinier de Graaf zelf samengesteld, terwijl artikels uit buitenlandse bronnen komen, maar met relevantie voor onze streek.