Aids in Afrika (2)

Condoompromotie als AIDS-preventie in de ontwikkelingslanden: werkt het?

Evidence that demands Action
The Medical Institute 2004

Achtergrond

Het onderwerp van de betrouwbaarheid van het condoom als AIDS- en SOA-preventie heeft recent veel aandacht gevraagd. Twee decennia ervaring hebben nieuwe inzichten gebracht over de rol van condooms voor AIDS-preventie in de ontwikkelingslanden.

Methode

Deze literatuurstudie en synthese bevat geïnformatiseerde zoekresultaten van de wetenschappelijke literatuur en overzicht van voordrachten, publicaties van nationale en internationale organisaties en de lekenpers.

Resultaat

Wanneer ze correct en consistent worden gebruikt, zijn condooms ongeveer 90% effectief voor het voorkomen van HIV-overdracht. Hoewel condoomgebruik een substantiële verbetering heeft opgeleverd in landen zoals Thailand, waar zowel HIV-overdracht als condoompromotie gefocused zijn op commerciële sekswerkers en hun klanten, moet het publieke gezondheidsvoordeel van condoompromotie in landen met veralgemeende HIV-epidemie (d.w.z. landen met een wijdverspreide heteroseksuele overdracht) nog worden bewezen.

In Oeganda, een land waar een veralgemeende HIV-epidemie werd omgebogen, blijkt partnerbeperking belangrijker te zijn geweest dan condoomgebruik. Terwijl condoomgebruik recent sterk gestegen is in vele Afrikaanse landen, blijven dezelfde landen vaak zitten met een hoge graad van HIV-overdracht. De impact van condooms is beperkt door inconsistent gebruik, wat weinig bescherming biedt, weinig gebruik in hoge risicogroepen en negatieve interactie met andere risicobeperkende strategieën zoals partnerbeperking.

Besluit

Er bestaat geen voorbeeld van een land dat een veralgemeende heteroseksuele HIV-epidemie in eerste instantie door condoompromotie heeft omgebogen. Condoompromotie is een aangepaste strategie voor hoge risicogroepen, samen met counseling inzake risicovermijding. Realistische informatie over condoombetrouwbaarheid zou moeten worden gegeven wanneer condooms worden gepromoot.

Rigoureus onderzoek is nodig om de impact van condoompromotie te meten en te bepalen welke de beste manier is om condooms te promoten (een risicobeperkingsboodschap) op een manier dat de risicovermijdingsboodschappen worden versterkt.

Norman Hearst, MD, MPH en Sanny Chen, MHS
Dr . Norman Hearst is hoogleraar gezinsgeneeskunde en epidemiologie en biostatistiek aan de University of California, San Francisco (UCSF). Hij is reeds meer dan twintig jaar betrokken bij de AIDS-problematiek en werkte voor organisaties zoals USAID, UNAIDS en de WHO (wereldgezondheidsorganisatie). Hij publiceerde meer dan 60 artikels in toonaangevende tijdschriften en was betrokken bij de promotie van condooms als AIDS-preventie in San Francisco, Oeganda, Brazilië en de Filippijnen. Dit werk wordt hier kritisch en met een zekere afstand in vraag gesteld.

University of California San Francisco, USA

Posted in Artikels and tagged , , .