Aids in Afrika (3)

AIDS en gedragsmatige risicovermijding in Oeganda: evidentie voor een effectief sociaal vaccin en uitdaging voor zijn verspreiding.

Evidence that demands Action
The Medical Institute 2004

Achtergrond

HIV-prevalentie bij zwangere vrouwen in Oeganda daalde van ongeveer 30% tot minder dan 6% in de periode 1990-2000. Gelijkaardige gegevens werden vastgesteld bij de algemene bevolking en bij de dienstplichtigen.

Oeganda is het enige land in de wereld waar HIV-prevalentie in een heteroseksuele populatie zo’n spectaculaire en volgehouden daling heeft ondergaan.

Methode

HIV-gegevens van surveillantie, prenatale klinieksurveillantie en gedragsgegeven van demografische en gezondheidsoverzichten en andere overzichten, gebaseerd op bevolkingsgedrag werden geanalyseerd. Gegevens van Oeganda en andere Afrikaanse landen bezuiden de Sahara en ook van Thailand werden geanalyseerd.

Determinanten van gedragsverandering met inbegrip van risicovermijding, partnerbeperking, condoomgebruik en onthouding worden bestudeerd en factoren die met het Oegandees sociaal communicatieproces samenhangen worden besproken.

Resultaten

HIV-verspreiding door toegestemde seksuele gemeenschap kan worden voorkomen indien de bevolking wordt aangemoedigd om risicogedrag te vermijden. Oeganda biedt het beste voorbeeld van deze strategie, waarbij HIV-prevalentie in een veralgemeende heteroseksuele epidemie met 70% daalde sinds het begin van de jaren 1990 wat werd verbonden met een vermindering van gelegenheidsseks met 60%. De Oegandese benadering van HIV-preventie blijkt samen te hangen met een grotere communicatie over HIV/AIDS en mensen met AIDS doorheen sociale netwerken. Daartegenover hebben andere Afrikaanse landen, spijts substantieel condoomgebruik, vrijwillige counseling en tests, en behandeling van bacteriële SOA geen gelijkaardige HIV-daling of gedragsverandering doorgemaakt.

De daling van HIV-prevalentie in Oeganda veronderstelt dat een sociaal proces voorafing aan het risicovermijdingsgedrag op het niveau van de totale bevolking. De Oegandese benadering zou effectiever en economischer zijn dan andere strategieën, met inbegrip van een mogelijk medisch vaccin. Analyses van HIV- en gedragsgegevens in Oeganda en de buurlanden, evenals de uitdaging om deze effectieve interventie vol te houden en te bevorderen, worden besproken.

Besluit

De Oegandese HIV/AIDS-preventieprogramma’s bieden een model aan voor risicogedragsvermijdingsstrategieën in een bevolking die getroffen is door een veralgemeende HIV-epidemie. Dit model is opmerkelijk door zijn lage kost en zijn effectiviteit om de HIV-incidentie te beperken. Een vergelijking van de Oegandese HIV-epidemie en gedragsdynamiek met deze in andere Afrikaanse landen laat toe om distinctieve elementen in de Oegandese situatie te identificeren. De identificatie en verklaring van deze elementen zouden de overdracht van het Oegandese interventiesucces naar andere landen met veralgemeende HIV-epidemieën kunnen vergemakkelijken.

Het blijkt dat het cruciale element van sociale communicatie nog niet verder ontwikkeld is in andere Afrikaanse landen met een hoge HIV-prevalentie. De overdracht van dit succes, gebaseerd op gezond verstand, zal aandacht en verandering vragen van gebruikelijke HIV/AIDS-interventiebenaderingen en hun evaluatie.

Rand L. Stoneburner, MD en Daniel Low-Beer, PhD
Dr. Rand Stoneburner, afgestudeerd aan Harvard University is als epidemioloog verbonden aan de Health and Population Unit van de Britse universiteit van Cambridge. Hij is een autoriteit op het gebied van de analyse en interpretatie van bevolkingscijfers inzake ziekteverspreiding.Hij is reeds meer dan twintig jaar betrokken bij HIV/AIDS-onderzoek ondermeer aan de Amerikaanse CDC (Centers for Disease Control and Prevention), het gezondheidsdepartement van New York City en de algemene AIDS-programma’s van de WHO. Sinds 1995 bestudeert hij de evolutie in Oeganda in opdracht van USAID en de WHO en sinds 2001 leidt hij preventieonderzoek in Zuid-Afrika.

Health and Population Evaluation Unit

Posted in Artikels and tagged , , .