Baarmoederslijmvlies doet aan embryoselectie

Het baarmoederslijmvlies geeft alleen gezonde embryo’s de gelegenheid om uit te groeien tot een baby. Dat blijkt uit het promotieonderzoek van gynaecoloog in opleiding Gijs Teklenburg van het UMC Utrecht. Teklenburg promoveert op 7 december aan de Universiteit Utrecht.

Teklenburg bepaalde de concentraties van veertien immunologische signaalstoffen. Met gekweekte cellen uit het baarmoederslijmvlies bootste hij de natuurlijke situatie na.
In de experimenten lukt het driekwart van de geïmplanteerde embryo’s niet om in te nestelen, slechts een kwart slaagt daarin. Wat blijkt: bij succesvolle embryo’s zijn weinig veranderingen zichtbaar in het baarmoederslijmvlies. Maar bij slechte embryo’s, die later vaak worden afgestoten, juist heel veel.  Het lijkt erop alsof het baarmoederslijmvlies klaar staat voor innesteling, maar bij een slecht embryo actief besluit tot afstoting. Het baarmoederslijmvlies selecteert embryo’s dus op kwaliteit.
Teklenburg bevestigde deze vinding in een onderzoek naar vrouwen die herhaaldelijk (drie of meer) miskramen hebben gekregen. Hij analyseerde cellen uit het baarmoederslijmvlies van deze vrouwen. Het baarmoederslijmvlies blijkt inderdaad anders te reageren. Teklenburg: “Door het ontbreken van natuurlijke embryoselectie worden deze patiënten snel zwanger, maar leiden zwangerschappen vaker tot een miskraam.”

Bron: Huisarts Vandaag – 7 december 2010

Posted in Medisch, Nieuwsitems and tagged .