Betrouwbare informatie blijkt PR voor farma-industrie

Op www.anticonceptiepil.nl vindt de bezoeker veel informatie over anticonceptie en de pil. Het is één van de 66 websites van MediStart, een medische uitgeverij met een postadres in Rotterdam. Alle MediStart-websites samen telden in maart 2013 500.000 bezoekers, aldus de uitgever. Voor zorgverleners is van belang te weten hoe betrouwbaar deze informatie is.

Bezoekers van de website wordt gesuggereerd dat ze betrouwbare informatie aantreffen, maar het valt te betwijfelen of deze website betrouwbare en volledige informatie bevat.

Op de inleidende pagina staat onder meer dat de anticonceptiepil meer voordelen biedt dan alleen het voorkomen van een zwangerschap. ’Tot 50% minder kans op (goed- en kwaadaardige) gezwellen in baarmoeder en eierstokken’. Een wetenschappelijke bron ontbreekt. Niet vermeld wordt het verhoogde risico op mammacarcinoom. Achterwege blijven ook algemene nadelen en bijwerkingen van de pil, zoals een verhoogde kans op veneuze trombo-embolie of onregelmatig vaginaal bloedverlies.

Eén link naar de Patiëntenbrief ’Anticonceptiepil’ van het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) zou de patiënt echt helpen. Daarentegen is wel een link opgenomen naar een website van een fabrikant van anticonceptiva (MSD) en staat op de website een vragenlijst die is ontwikkeld in samenwerking met MSD. Over andere onafhankelijke informatiebronnen wordt de bezoeker van de website echter niet geïnformeerd.

 

Bron: Geneesmiddelenbulletin, 4 juli 2013

Posted in Nieuwsitems, Sociologisch-maatschappelijk and tagged , , .