Haren van baby als informatiebron

Aangezien de haren van een foetus zo’n één tot twee maanden voor deze ter wereld komt, beginnen te groeien, realiseerden onderzoekers van de universiteit van Wisconsin zich op een gegeven moment dat ook de haren van pasgeborenen een schat aan informatie herbergen. “De haren geven ons een kijkje in de prenatale hormonale omgeving,” stelt onderzoeker Christopher Coe.

Uit het onderzoek met de resusapen blijkt dat jonge moeders en hun kinderen meer cortison (een inactieve vorm van cortisol) in hun lijf hadden. Ook hadden resusapen met jonge moeders meer oestron (een vorm van oestrogeen) en testosteron in hun haar dan de kinderen van oudere moeders. Opvallend genoeg was de hoeveelheid van deze hormonen in het lijf van jongens en meisjes met een jonge moeder vrijwel gelijk.

Als ook de haren van pasgeboren mensenkinderen gebruikt kunnen worden om meer te weten te komen over de omstandigheden van het kind in de baarmoeder, zou dat wel eens kunnen leiden tot een beter begrip van de omstandigheden in de baarmoeder en de gevolgen die die omstandigheden kunnen hebben.

Scientias.nl, 17 april 2014

 

Posted in Medisch, Nieuwsitems, Sociologisch-maatschappelijk and tagged .