Kinderen van drie biologische ouders

In het Verenigd Koninkrijk kunnen vanaf 2015 kinderen geboren worden met niet twee, maar drie genetische ouders. De Britse fertilisatietechniek, bedoeld voor vrouwen met een zeldzame mitochondriële ziekte.

Het voorbije decennium hebben Britse wetenschappers een nieuwe ivf-techniek op punt gesteld waarbij ze uit een donoreicel (afgestaan door een gezonde vrouw) de celkern halen. Het gat in de gezonde eicel wordt vervolgens ‘opgevuld’ met de kern van een al dan niet bevruchte eicel van de aanstaande moeder.

Van de in totaal 24.000 genen die het menselijke genoom rijk, zullen er slechts 37 afkomstig zijn van de donor, de ‘derde ouder’. Die 37 genen zorgen er wel voor dat het kind gevrijwaard is van dezelfde mitochondriële ziekte als waaraan zijn moeder lijdt.

Dat de mitochrondriën niet in de celkern liggen, wil nog niet zeggen dat ze geen invloed uitoefenen op de inhoud van die celkern, op het normale DNA. ’ , aldus David King, van Human Genetics Alert. ‘Deze effecten kunnen mogelijk ernstige schade aan de drie-ouderkinderen toebrengen op de lange termijn.’

Bron: Eos, 4 juli  2013

Posted in Medisch, Nieuwsitems, Psycho-pedagogisch, Sociologisch-maatschappelijk and tagged , , , , , .