Nuvaring misleidt gebruikers

De Nederlandse farmaceut Organon liet cruciale gegevens die wezen op verhoogde gezondheidsrisico’s van het anticonceptiemiddel NuvaRing in zijn onderzoeken achterwege. Ook deed het bedrijf er alles aan om de risico’s op trombose af te zwakken in de bijsluiter

Tom Sam, destijds biochemicus bij Organon, erkende in een getuigenis in een rechtszaak dat de uitschieters van vier vrouwen niet in de grafieken en tabellen zijn verwerkt. Een van de onderzoekers van de trial bevestigde dat artsen die de NuvaRing aan vrouwen voorschrijven zo nooit konden weten dat enkele burst effects hadden plaatsgevonden.

Een bekende Deense studie onder leiding van de Deense professor Lidegaard, met meer dan 3 miljoen proefpersonen, trof intussen een bijna dubbel zo hoog risico op trombose aan bij gebruiksters van de NuvaRing ten opzichte van tweedegeneratie-anticonceptie. Alleen vermeldt de bijsluiter van de NuvaRing tot op de dag van vandaag geen enkele studie die de vrouw op de verhoogde risico’s ten opzichte van tweedegeneratiepillen wijst.

De Correspondent, juni 2014

Posted in Medisch, Nieuwsitems, Sociologisch-maatschappelijk and tagged , , .