Spermagate

De antidepressieve werking van sperma heeft geleid tot een controverse binnen Amerikaanse chirurgische kringen. Lazar Greenfield, een gepensioneerde chirurg, schreef in het blad Chirurgy News “dat sperma voor vrouwen een beter Valentijnsgeschenk is dan chocolade”.

Psycholoog Gordon Gallup ontdekte in 2002 dat vrouwen, wier partners geen condoom gebruiken over het algemeen minder depressief zijn en zelfs minder zelfmoord plegen dan vrouwen die het geslachtsverkeer liever met condoom laten verlopen. Gallup verklaarde dit doordat zaad oestrogeen en prostaglandinen bevat; stoffen die worden gelinkt aan minder depressies. Ook zou er oxytocine in sperma voorkomen, wat weer goed is voor de vorming van een sterke sociale band.

Greenfield dacht dat de – in zijn ogen – ‘fascinerende nieuwe bevindingen, gerelateerd aan sperma’ de moeite waard waren om te delen met zijn lezers. Hij kreeg echter woedende reacties vanuit de puriteinse American College of Surgeons (ACS) en werd ervan beschuldigd seksistisch te zijn. Daarop nam hij ontslag als redacteur van Chirurgy News en miste wellicht zijn aanstelling tot voorzitter van het ACS.

Bron: The Observer – 8 mei 2011

Posted in Nieuwsitems, Psycho-pedagogisch, Sociologisch-maatschappelijk and tagged , , .