Vrouw overleden na gebruik Diane-35 pil

In Nederland is begin dit jaar een vrouw overleden die Diane-35 gebruikte. De vrouw is gestorven aan een longembolie, waarbij de pil waarschijnlijk een rol gespeeld heeft. Dat meldt het Nederlands Bijwerkingen Centrum Lareb aan RTL.

Lareb heeft sinds de introductie van Diane-35 234 meldingen van bijwerkingen ontvangen, schrijft RTL Nieuws. Er waren acht meldingen van een longembolie. Twee van deze patiënten hadden ook een trombose.

De overleden vrouw was ‘jongvolwassen en gezond’, aldus een woordvoerder van het bijwerkingencentrum tegen de Volkskrant. ‘We weten dat bij het gebruik van Diane-35, net als bij het gebruik van de anticonceptiepil, trombose kan optreden en dat dat fataal kan zijn. Dat gebeurt gelukkig maar heel zelden, maar elke keer dat het gebeurt is dat natuurlijk vreselijk.’

Het in zeldzame gevallen optreden van trombo-embolie is een bekende bijwerking van Diane-35 en in de officiële productinformatie wordt daar ook voor gewaarschuwd, schrijft Lareb op haar site. Dit verhoogde risico is het hoogst gedurende het eerste jaar dat een vrouw de pil gebruikt.

Europese geneesmiddelenbeoordelaars starten een nieuw onderzoek naar de bijwerkingen van de pil. Frankrijk haalde de pil vorige week al uit de handel. Daar is van vier vrouwen bekend dat zij afgelopen 25 jaar stierven na het gebruik ervan.

Bron: RTL Nieuws, Volkskrant, Lareb, 2 februari 2013

Posted in Medisch, Nieuwsitems, Sociologisch-maatschappelijk and tagged .